– Vi må være en drivkraft for å vise alle mulighetene som finnes

– Det jeg liker best med moderne IT-utvikling, er at vi får synlige resultater ganske fort, sier Egil Brækken, direktør for IT og digitalisering i KLP Eiendom.

– Det betyr at vi kan jobbe i et høyere tempo, og det er kort vei fra idé til resultat. Hos oss kan det ta bare to dager å få til noe, fordi vi utvikler alt selv uten å være avhengige av eksterne leverandører. 


Egil Brækken liker at ting går raskt. Tempoet er det heller ingenting å si på når vi går gjennom de lyse fellesrommene i KLP-bygget i Bjørvika for å hente kaffe. 

Men arbeidet med teknologi har testet tålmodigheten hans mange ganger. Før han startet i jobben som direktør for IT og digitalisering i KLP Eiendom, ledet han utviklingsprosesser som tok mange måneder, for ikke å snakke om år, å få i havn. Det er han ferdig med.

– Måten vi jobber med IT på nå, er helt annerledes enn for ti år siden. Med skybaserte tjenester slipper vi å bruke kapasitet på nedetid på servere og lange runder med leverandører. Jeg hadde nok ikke jobbet med IT-ledelse lenger hvis ikke disse endringene hadde kommet, innrømmer han. 

Det er ikke bare kroppen som jobber godt på skitur – de beste ideene kommer når han er ute i naturen.

KLP EiendommagasinVåre folk › – Vi må være en drivkraft for å vise alle mulighetene som finnes

Del denne artikkelen:

Datadrevet utvikling

Da han tok fatt på jobben for fem år siden ventet et stort arbeid med å etablere egen IT funksjon, modernisere eksisterende løsninger og bygge opp kompetanse for å utvikle egne løsninger fra bunnen. 

Det passet ham godt. Han trives med å se de store sammenhengene, og utforske hvordan IT kan bidra til forbedringer i alle deler av virksomheten. 

De siste årene har han og teamet bygget opp en sterk teknologiplattform, der de har full kontroll på egne data. Dette gir rom for å tenke strategisk og planlegge for fremtiden i en helt annen skala, forteller Brækken. Og det er snakk om mye data – KLP Eiendom eier over 2,2 millioner kvadratmeter eiendom. 

– Når du har data som underlag, kan du ta datadrevne beslutninger i stedet for å synse og mene.
– Og selv om vi har kommet langt, har vi fortsatt mye å gå på når det gjelder å utnytte byggene våre på en mer effektiv og bærekraftig måte, både for leietakere og sluttbrukere.
– Digitalisering og teknologi er helt sentralt for å få til det, sier Brækken

Og selv om det meste har gått etter planen de siste fem årene, er det viktig for ham å ikke legge for detaljerte planer:

– Det å kunne snu seg raskt for å møte nye utfordringer i markedet, er en forutsetning for å lykkes med dette arbeidet.

Griper mulighetene

Når Brækken skal fortelle om sin egen karrierevei, er det tilfeldighetene han trekker frem. Det var nemlig et til tilfeldig møte i en skiheis som gjorde at han startet i KLP Eiendom. Her møtte han KLP Eiendoms direktør, Gunnar Gjørtz. De hadde jobbet sammen tidligere, og Gunnar mente tiden var moden for å gjøre det igjen. Slik ble det.

Også utdanningen hadde kanskje tatt en annen retning, om han omga seg med andre venner. 

– Det var faktisk litt tilfeldig at jeg begynte på sivilingeniørstudiet i akkurat maskinteknikk. Jeg hadde en god venn som begynte der, og siden jeg likte realfag, bestemte jeg meg for å gjøre det samme, smiler han.

Men unge Brækken hadde nok en viss interesse for faget allerede fra ung alder. For da han fikk i oppgave på barneskolen å skrive søknad til en jobb han syntes virket spennende, falt valget på nettopp maskiningeniør. Han drømte ikke om å bli verken fotballspiller eller rockestjerne – selv om han er nærmere det siste enn de fleste av oss.

Jakten på nye sanger 

Helt siden studietida i Trondheim, har Egil vært en del av rockebandet American Suitcase. Med fire album på samvittigheten, og et femte på vei, får han utspill for helt andre ferdigheter gjennom musikken. Men det er ikke alltid inspirasjonen kommer på kommando:

– Vi har jo holdt på ganske lenge, så jeg føler jeg har skrevet den samme sangen femti ganger, ler han. 

Med familie og to barn, blir det ikke så mye tid med gitaren lenger. Men interessene er mange, og han er en habil kokk med en forkjærlighet for det asiatiske. Og så er det naturen, da. 

Så fort sjansen byr seg, er han ikke sen med å komme seg ut i marka og spenne på seg skiene. Og det er nettopp det han skal gjøre om noen timer. Et stort smil viser at han gleder seg allerede.

Smartere fremtid

Som et av Nordens største eiendomsselskaper, eier KLP Eiendom alt fra kontorbygg til hoteller og kjøpesentre. Det byr på store muligheter innenfor digitalisering, forteller Brækken. 

Han nevner blant annet kundeportalen, som de har bygget opp de siste årene. Ikke bare har den gjort hverdagen enklere for leietakerne, den har også vekket interesse fra flere andre eiendomsselskaper. En slik løsning kan også bli aktuell for sluttbrukerne, mener Brækken.

– Se for deg en app som viser deg alle mulighetene ved bygget der du jobber. Du kan bruke den til alt fra å betale i kantina, se om det er ledige møterom, finne et varmere sted å sitte hvis du fryser, eller bestille rens av skjortene dine. Dette er noe vi skal se nærmere på i tiden som kommer.


Også når det gjelder å spare energi, har det skjedd mye de siste årene. Men det er fortsatt et stort potensial for digitalisering, mener Brækken. 

– Smarte bygg er noe vi kommer til å jobbe mer med fremover.
Frem til nå, er det faktisk mange leietakere som har vært uinteresserte i strømsparende tiltak i byggene sine.
Men stadig flere er i ferd med å få opp øynene, ikke minst på grunn av strømprisene.
Det å optimalisere systemene for temperatur, kjøling og luftkvalitet og få dem til å spille på lag, kan bidra til å spare mye energi. Her har vi gode samarbeid på gang mellom IT og driftsavdelingene.

Egil nevner også leietagerne også stadig oftere melder behov for tilgang til data om byggene til egne bærekraftsrapporter, noe KLP Eiendom absolutt ønsker å levere.

Ikke alltid det digitale er best

Selv om han er opptatt av digitale løsninger i jobben, er han ikke den som fyller hjemmet sitt med tekniske duppeditter. For det er ikke alltid det digitale er best, mener han: 

– Noen løsninger kan virke smarte, men i realiteten kan de bidra til enda mer kompliserte brukeropplevelser. Det gjelder å velge det som gir verdi, mener han.

– Hvis jeg har kontorplass i 8. etasje, vil en smart heisløsning kanskje ta meg rett opp dit. Men da kan det kanskje bli komplisert når jeg en dag har et møte i femte etasje. Det samme kan man si om å bruke apper til å skru av og på lyset – når det enkleste egentlig er å trykke på lysbryteren. Så alt som er digitalt er ikke alltid smartere. Jeg tror vi må ha en sunn tilnærming til det. Mulighetene finnes, og det handler om å velge det som bidrar til fremskritt. 

Samarbeid og nye ideer

Brækken liker godt å komme inn til kontoret for å jobbe, det gir ham energi å være sammen med andre. Men det er ikke her han får de beste ideene.

– Jeg tror at alle trenger mer enn å bare sitte på kontoret. Nye omgivelser kan gjøre det enklere å se ting fra nye sider. For min del kommer de aller beste ideene når jeg er ute i naturen. 

Og nye perspektiver kommer godt med. For det finnes alltid områder der teknologi kan bidra til forbedring:

– Nå har vi en solid dataplattform som hjelper oss med å identifisere hva som kan forbedres. Hvordan blir bygget utnyttet?


Finnes det arealer som ikke brukes i det hele tatt? Hvorfor ikke, og hva kan vi gjøre med det? 


Brækken tror at han og kollegaene har en litt annerledes strategi enn mange andre i eiendomsbransjen når det gjelder digitalisering. Men samarbeid er han absolutt åpen for:

– Teknologien gir oss et mye større handlingsrom for utvikling enn vi hadde tidligere, og vi er åpne for å samarbeide mer med andre i bransjen.

Les også:

– Du må forstå når du skal gasse, og når du skal bremse

Les mer

KLP Eiendom sitter på over 2,2 millioner kvadratmeter

Idas jobb er å leie dem ut.

Les mer

– Vi kjøper for å eie, kanskje for alltid

Les mer

Flash photography, Dress shirt, Forehead, Nose, Cheek, Smile, Eyebrow, Beard, Jaw, Collar
–  Vi kjøper ikke for å selge, vi kjøper for å eie, kanskje for alltid.
–  Da er det veldig mange ting som skal klaffe.