– Jeg vet aldri helt hvordan dagen blir

Med ansvar for en byggmasse på 56 000 kvadratmeter som huser cirka 2500 arbeidsplasser, blir jobben langt fra rutinepreget.

– I moderne bygg som dette er det mange bevegelige deler og flere svært kompliserte tekniske anlegg som skal overvåkes og vedlikeholdes, forteller Laila Dalen som er driftsteknikker i KLP Eiendom.

Hun har ansvaret for tre store forretningsbygg midt i Oslo Sentrum. Schweigaardsgate 17-19, 21 og 23 er tre moderne signaturbygg like ved Oslo S og huser store leietagere som blant annet Skatt Øst, Gjensidige og VY.

Alt av klimaanlegg, elektriske anlegg, vannrør, sprinklersystem, garasjeporter, vinduer, dører og alarmsystemer skal til enhver tid fungere. Og når det ikke gjør det, skal det fikses med en gang.

Byggene er utstyrt med målere og sensorer i alle etasjer og på alle tekniske anlegg. Derfor begynner Laila arbeidsdagen med å sjekke det såkalte SD-anlegget som overvåker alle systemer. Skulle det være en lekkasje eller et anlegg som ikke virker, vil det dukke opp en alarm og da må feilen sjekkes opp manuelt. Til tross for gode digitale systemer må driftsteamet også manuelt sjekke alle anlegg daglig.

KLP EiendommagasinVåre folk › – Jeg vet aldri helt hvordan dagen blir

Del denne artikkelen:

– Det ser egentlig enkelt ut, men det krever ganske mye kunnskap å drifte så store forretningsbygg, sier hun.

Byggene ble ført opp i 2013 med svært høy standard på kontorlokaler og teknisk anlegg. Blant annet var byggene blant de første i Norge som fikk klassifiseringen BREEAM-NOR Excellent, som betyr at byggene holder en meget høy miljøstandard. Kort tid etter ferdigstillelse vant Schweigaardsgate 21 og 23 Statens byggeskikkpris, og byggene ble samtidig nominert til prisen «Årets bygg».

Vision care, Flash photography, Glasses, Smile, Sleeve, Eyewear, Standing, Happy, Grey, Travel

VARIERT: Det er motiverende å ha en aktiv og variert jobb, forteller Laila Dalen, driftsteknikker i KLP Eiendom. (Foto: Björn Audunn Blöndal /Pressworks)