– Det er bra for miljøet når leietakere blir

Gjensidige forlenget kontrakten med KLP Eiendom med ti nye år og valgte seg en miljøvennlig oppgradering av lokalene.  

Vel 1 000 ansatte hos Gjensidige har de siste ti årene hatt arbeidsplassen sin i Schweigaardsgate 21. Etter oppussing med fokus på gjenbruk, er Gjensidige klare for ti nye år som leietaker hos KLP Eiendom. Alle åtte etasjer med ytterligere tre etasjer i nabobygget er renovert, og det er hele veien gjort gode bærekraftige valg. 

 Ser en positiv endring

 – Vi vil gjerne skryte av Gjensidige, som velger å bli i lokalene og gjenbruker bygget, sier Ellen Langeggen hos KLP Eiendom.

–Innenfor næringseiendom innebærer flytting ofte at lokalene må strippes helt ned, for så å bygges om til ny leietager. Større tilpasninger innebærer som regel utskifting av produkter som fortsatt har levetid. Det medfører betraktelige utslipp fra produksjon av nye produkter, transport og avfall. 

– Ved at Gjensidige har gjennomført tilpasninger med høyt fokus på gjenbruk har de med gjennomtenkte grep gitt nytt liv til lokalene. Det er vi veldig fornøyde med, og vi er glade for at de har valgt å bli hos oss.

– Nå ser vi heldigvis en tendens til at mange begynner å tenke annerledes. Gjensidige går i front og strekker seg langt i å gjenbruke, sier Ellen.

Lokaler som kan endres

Gjensidige ønsket seg først og fremst lokaler som tilfredsstiller den store arbeidsplassens krav til fremtidige arbeidsmetoder.

– Vi så at mye har skjedd, særlig etter pandemien, når det dreier seg om hvordan vi jobber i tverrfaglige team og avdelingsstrukturen viskes litt ut. Det å ha fleksible lokaler som kan endres og lukkes med bruk av møbler var derfor et ønske, sier Siw Brekken hos Gjensidige Forsikring ASA, som har vært svært delaktig i prosjektet.

– I tillegg trengte vi flere stillerom, Teams-rom og møterom. Nå har vi fått flere flyttbare møteromspoder, og med dem kan vi raskt endre soner, sier hun.

Brekken forteller at hun har hatt som mål at minst mulig skal kastes, og dette målet satser de på å nå.

– Vi har trukket om over 200 stoler. Med ny polstring og nytt stoff har de fått nytt liv. – Vi har gjenbrukt kontorfronter og dører i eik og glass.

Terrestrial plant, Flower, Leaf, Houseplant, Wood, Petal
Furniture, Building, Table, Window, Chair

OMBRUK: Alt fra plantekasser til bord og stoler har fått et nytt utseende og et nytt liv.

KLP EiendommagasinFor fremtiden › – Det er bra for miljøet når leietakere blir

Del denne artikkelen:

Blomsterkasser og andre interiørelementer er pusset opp slik at de kan brukes videre, og understellet til rundt 1000 skrivebord er gjenbrukt med nye bordplater.

– De akustiske bordskjermene rundt skrivebordene ble sendt tilbake til fabrikken. Der ble bordskjermer i riktig størrelse trukket om med eksisterende og nytt stoff, forteller Siw.

"Vi har trukket om over 200 stoler. Med ny polstring og nytt stoff har de fått nytt liv."

Siw Brekken, Gjensidige Forsikring ASA

Byttet til mer slitesterkt gulv

Gjensidige har valgt å få lagt fliser på de fleste flater.

– Dette gir oss et varig gulv, som det er lett å vedlikeholde. Vi har kun beholdt parketten i styrerom, lounge og kantine. Det gir en lunere følelse med treverk i disse rommene, sier hun.

Gjensidige har nå LED-belysning i hele huset. Da de planla lokalene i 2013 hadde ikke denne teknologien kommet så langt, og lokalene ble derfor ikke bygget med LED.

– Det å få inn LED-belysning er viktig for vårt miljøregnskap og hele bygget føles mer hjemmekoselig. 

– Vi har byttet til LED på de lampene der det er mulig, og gir bort eller selger de andre, sier hun.

Perfekt plassering

Per Trygve Halvorsen, leder for Kontordrift i Gjensidige, forteller at Gjensidige er glade for at de klarte å fornye leiekontrakten med nye ti år.

– Her sitter vi midt i Oslo sentrum med landets beste kollektivmuligheter. Vi har Oslo Sentralstasjon på den ene siden og bussterminalen på den andre, sier han. 

Han har heller ikke hørt noe misnøye fra noen ansatte om at de blir i Schweigaardsgate.

Flash photography, Dress shirt, Forehead, Nose, Cheek, Smile, Eyebrow, Beard, Jaw, Collar
–  Vi kjøper ikke for å selge, vi kjøper for å eie, kanskje for alltid.
–  Da er det veldig mange ting som skal klaffe.
Picture frame, Living room, studio couch, Interior design, Plant, Furniture, Table, Shelf, Bookcase
Bookcase, Shelf, Shelving, Building, Publication

LUNT PÅ JOBB: Bygget har fått flere lune miljøer hvor ansatte kan ta en liten pause, eller bare jobbe i litt andre omgivelser.

Alle foto: Björn Audunn Blöndal

Godt samarbeid med KLP Eiendom

Samarbeidet har vært fint og utrolig lærerikt for begge parter. Man kommer ganske tett på hverandre i en slik langvarig og omfattende prosess. 

Gjensidige har vært i bygget under hele prosessen og har opprettholdt tilnærmet normal drift, med unntak av covid-perioden. 

KLP har etter kjøp av byggene for ti år siden jobbet jevnt og trutt med et ønske om å få ned felleskostnader og energiforbruk.

– Ved hjelp av gode styringsløsninger, samt tett samarbeid og dialog med Gjensidige, har vi klart å få ned energiforbruket med omtrent en million kWh, kan Langeggen fortelle. 

Halvorsen og Langeggen er glade for en ny ti års periode og at de sammen kan jobbe videre med å optimalisere og ha fokus på energieffektiviserende tiltak til beste for felles bærekraftige mål. Ved hjelp av gode styringsløsninger, samt tett samarbeid og dialog med Gjensidige, har vi klart å få ned energiforbruket med omtrent en million kWh .

Ellen Langeggen, KLP Eiendom

Jakter på energityver

Les mer

Resirkulering av teppeflis

Resirkulering av teppeflis gir store besparelser på CO2-utslipp

Les mer

Les også: